Yritysvierailu Elinariin toteutettiin Glue -virtuaaliympäristössä

+

Porilainen ohjelmistoyritys Elinar lähti ennakkoluulottomasti kokeilemaan Gluen kehittämää virtuaaliympäristöä yritysvierailun tapaamispaikkana.

Glue on moderni yhteistyöalusta, jossa hyödynnetään interaktiivista 3D-virtuaaliympäristöä. Alusta on luotu realistisen tuntuisen vuorovaikutuksen kohtaamispaikaksi, jota asiantuntijat hyödyntävät globaalien etäyhteyksien tiimitilana tehokkaan yhteistyön aikaansaamiseksi. Glue Collaboration Jani Leskinen toteaa, että on hienoa olla aktiivisena toimijana Gamecoast- ja Robocoast-verkoston toteuttamissa kokeiluissa Glue-virtuaalisella yhteistyöalustalla.

Gluen virtuaaliympäristö otettiin nopeasti haltuun tilana, joka tarjosi mahdollisuuden Elinarin, Prizztechin ja Satakunnan kauppakamarin asiantuntijoiden sekä kahdeksan Satakunnan Ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelytieteen opiskelijan kohtaamisessa. Voidaankin puhua kokeilukulttuurista, jossa korostui vuorovaikutus ja oppiminen eri organisaatioiden välillä. Gluen virtuaaliympäristö toimi kokeilun alustana. Elinar oli yritysvierailun kohteena, Prizztechin asiantuntijuus tuli esille Living Lab -virtuaaliympäristön testaamisessa ja Satakunnan kauppakamari testasi Explore WORK! -konseptiaan virtuaaliympäristössä. Ennen yritysvierailua opeteltiin yhdessä virtuaalimaailman käyttöä ja tehtiin valmisteluja tilaisuuden sujuvuuden varmistamiseksi. Satakunnan kauppakamarin Explore WORK! -toiminnan koordinaattori Noora Finne kertoo, että ennakointi on tärkeä asia tilaisuuden onnistumisen kannalta. Noora Finne kävikin opiskelijoiden kanssa ennen varsinaista yritysvierailua harjoittelemassa virtuaalihuoneen käyttöä ja sparrasi opiskelijoita potentiaalisen tulevan työnantajan kohtaamiseen.

Elinar avasi tilaisuuden yritysesittelyllä ja kertomalla tekoälyavusteisesta sisällönhallintaratkaisuista sekä miten datasta tuotetaan lisäarvoa asiakkaiden liiketoimintaan. Elinar on kehittänyt sisällönhallintaratkaisuja jo yli 25 vuotta, palveluita ovat tekoälyn lisäksi ohjelmistoratkaisut, konsultointi, migraatiot ja ylläpitopalvelut. Elinar esitteli yrityksessä työskentelevien henkilöiden erilaisia työtehtäviä. Elinarin markkinointikoordinaattori Milka Peltomäen mielestä virtuaaliympäristö mahdollisti  yritysvierailun järjestämisen vaivattomasti. Elinarissa harjoittelussa ollut Jonathan Pere totesi, että Elinarin yritysesittely virtuaalimaailmassa toi uuden näkökulman opiskeluun ja pohtikin, voisiko virtuaalimaailmaa hyödyntää opinnäytetyössä.

Virtuaaliympäristö toimii oivallisesti aktiivisena vuorovaikutuksen tilana: se on reaaliaikainen ja osallistuminen on aktiivista. Osallistujat liikuttelevat näppäimistöllään omaa virtuaalihahmoaan virtuaalitilassa tai heillä on 3D lasit ja ohjaimet, millä he ohjaavat toimintaansa. Kokemuksesta tulee immersiivinen eli siihen uppoudutaan ja ollaan kohtaamisessa todella läsnä. Tilaisuudessa osallistettiin opiskelijoita aktiivisesti. Heidän tehtävänään oli kertoa hyvän harjoittelupaikan ominaisuusksista hyödyntämällä virtuaalimaailman työkaluja, kuten post-it lappuja. Opiskelijat myös haastattelivat Elinarin työntekijöitä virtuaalitilassa.

Yritysvierailun jälkeen opiskelijat vastasivat kyselyyn kokemuksistaan Gluen virtuaaliympäristössä

Opiskelijoilla oli aikaisempaa kokemusta virtuaaliympäristöissä toimimisesta, mutta lähinnä pelimaailmoista. Ammattikäytössä virtuaalimaailmojen hyödyntäminen on vielä verrattain uutta. Kyselyn vastauksista nousi esiin hyviä oivalluksia virtuaalimaailman hyödyistä. Yksi niistä on tasa-arvoisuus: Gluen virtuaalimaailma mahdollistaa kaikkien osallistujien tasa-arvoisen aseman vuorovaikutustilanteessa, sillä virtuaalihahmot ovat samankokoisia. Vaikka osallistujalla on mahdollisuus muokata omaa hahmoaan, pysyy koko kuitenkin vakiona kaikilla.

Gluen virtuaalimaailma tarjosi opiskelijoille mieleenjäävän, rennon ja hauskan yritysvierailukokemuksen. Pelillisyyden ja viihteellisyyden voi tuoda myös virallisten tilaisuuksien yhteyteen tekemättä niistä kuitenkaan pelejä. Ihmiset ovat aina tilaisuuksien sydän, vaikka ympäristö olisikin virtuaalinen, toteaa Pirita Ihamäki, Gamecoast-verkoston vetäjä. Kokeilujen toteuttaminen yhdessä tekemällä antaa mahdollisuuden saavuttaa jotain enemmän kuin yksittäisten osasten summa.

Kommentteja virtuaaliympäristöstä:

”virtuaalimaailmassa itselläni on paljon kokemuksia, mutta tämä oli erilainen, sillä en ole ollut muiden kanssa samassa virtuaalitilassa. Hyvä kokemus ja sain muistilapuista inspiraation omaan VR-projektiin”

”avatarilla liikkuminen ei sinänsä ole uutta itselleni, mutta miltään osin virallista tapaamista en aikaisemmin ole kokeillut. Hauskaa puuhaa kaikin puolin ja hyvä tuntuma tästä jäi”

”tasa-arvoinen asema muiden vieressä – sukupuoli tai pituus tms. ei asettanut eri arvoiseen asemaan”

”hiukan virallinenkin tapahtuma tuntui jotenkin kevyemmältä ja rennommalta oleskella. Uudet jutut ovat muutenkin aina hauskoja, etenkin hyvällä porukalla”

 

Uskallatko sinä kokeilla jotain uutta? Ehdota uutta ideaa liiketoimintasi kasvattamiseen tai palveluidesi kehittämiseen, niin kokeillaan!

 

Ota yhteyttä:

Pirita Ihamäki P.hD., M.Sc.

Robocoast DIH Liaison Manager

Leader of Gamecoast Network

pirita.ihamaki@prizz.fi